Despre leadership

Citeam zilele trecute un articol al lui Brittney Helmrich publicat de Business News Daily, 30 Ways to Define Leadership și m-am gândit ca ar reprezenta un subiect interesant de discuție.

Un prim lucru pe care vreau să îl subliniez și cu care sper că sunteți de acord este că între leadership și management este o deosebire de principiu. Cunosc oameni aflați în funcții de conducere care nu se sfiesc să afirme că fac ”un management cu biciul”, fiind adepții unei conduceri în forță, în care oamenii nu trebuie să gândească, ci doar să execute. Acest tip de management limitează însă posibilitățile de progres prin distrugerea inițiativei, chiar dacă pentru o perioadă limitată activitatea se îmbunătățește, în special când metoda este implementată după o perioadă de management defectuos.

Da, a face lucrurile cum trebuie demonstrează un management eficient, dar oare ceea ce se face este chiar ce trebuie? Această diferență de abordare nu-mi aparține, am preluat-o de la profesorul Warren G. Bennis, considerat un pionier al studiilor contemporane privind leadership-ul, și sună mai bine în engleză: ”Leaders are people who do the right thing; managers are people who do things right.”

Leadership-ul exclude prin însăși esența sa ideea de coerciție. Dar cum putem defini leadership-ul?

O definiție care mie îmi place foarte mult, deoarece este scurtă și clară a fost dată de un lider recunoscut: Dwight D. Eisenhower. Acesta a spus că ”Leadership-ul este arta de a face pe cineva să facă ce vrei tu deoarece el dorește să facă acel lucru.”

Încercați să vă imaginați două organizații care funcționează pe principii diferite.

În una dintre ele conducerea este bazată pe un management strict și inflexibil, în care managerul controlează totul cu o mână de fier, unde cine are o idee diferită învață repede că ”dacă tăceai, filosof rămâneai” și unde rutina este cuvântul de ordine. Într-o astfel de organizație tensiunea este palpabilă, fiecare caută să nu iasă în evidență, iar atunci când ești chemat în biroul șefului ai palpitații și te trec toate transpirațiile gândindu-te la ce ai mai greșit de această dată.

In cealaltă organizație sistemul de conducere are la bază principiile leadership-ului, persoana aflată la conducere știe să facă și poate să îi convingă și pe ceilalți să facă. Un astfel de sistem se bazează pe valoare și transparență, oamenii înțeleg deciziile și participă la luarea lor. Aceasta încurajează inițiativa, ceea ce constituie motorul progresului și evoluției.

Voi în ce fel de organizație ați dori să lucrați? Care credeți că este modelul potrivit pentru o țară a UE în secolul XXI? Din păcate, sunt încă multe instituții din țara noastră care funcționează după primul model, din motive diferite: incompetență, dorință avidă de putere, corupție, rupere de realitate, infatuare sau orice combinație posibilă a acestora. Eu cred cu tărie că promovarea celui de-al doilea model este una dintre posibilele soluții la multele probleme cu care ne confruntăm, o schimbare care este posibilă și cerută de cei care printr-o revoltă pașnică au ieșit în stradă și au arătat că așa nu mai merge.

Și pentru a încheia, revin la articolul de la care am plecat și pe care vă invit cu căldură să îl citiți, cu un citat care mi se pare că surprinde foarte bine esența problemei:

"In my experience, leadership is about three things: To listen, to inspire and to empower. (Din experiența mea, leadership-ul se referă la trei lucruri: să asculți, să inspiri și să mobilizezi.)" – Larry Garfield, president, Garfield Group - Vezi mai mult la: https://www.businessnewsdaily.com/3647-leadership-definition.html

30 Ways to Define Leadership
30 Ways to Define Leadership

30 Ways to Define Leadership

30 Ways to Define Leadership
Business News Daily
Business News Daily
Business News Daily