Refuz lipsa de respect!

Scriam săptămâna trecută despre respect și nu credeam că următoarea postare va avea același subiect. Însă evenimentele recente au impus altceva. Mulți dintre cei care îmi urmăresc site-ul au observat în cursul săptămânii care tocmai se încheie dispariția secțiunii de comentarii de la articolele deja publicate. Am luat decizia de a suprima această secțiune în semn de considerație pentru persoanele oneste care îmi citesc postările, în acord cu ce am spus în prima postare:

Deocamdată am introdus în pagină un formular pentru comentarii și discuții. Sper să funcționeze și sper să fie folosit cu decență. Nu vreau ca aceste pagini să se umple de venin, avem destul la televizor. Dar sunt convins că putem învăța unii de la alții cum să facem lucrurile să meargă mai departe, bazându-ne pe respect, respectarea unei ierarhii a valorilor și transparență în acțiuni și decizii.”

Din păcate, sub protecția anonimatului sau nu, unii au încercat să trivializeze discuția, cu injurii, minciuni, răfuieli personale, adică exact ceea ce am vrut să evit. Așa că nu am avut de ales. Pentru cei care vor să îmi transmită în continuare opiniile și comentariile cu privire la ceea ce scriu, există secțiunea de contact de pe site sau adresa mea de email.

Revenind la tema respectului în relațiile dintre oameni, am fost foarte surprins să văd reacțiile violente și dincolo de orice spirit academic ale celor care s-au simțit lezați de ce am scris până acum: postări veninoase, anonime degradante (pentru cei care le-au scris), minciuni și calomnii împrăștiate online și în discuții organizate sau nu, ședințe de spălare a creierului. Urmează probabil execuția în piața publică. Oare de unde atâta ură? Oare de ce sunt în stare de absolut orice pentru a-și perpetua puterea? Din respect pentru ceilalți? Vă rog să încercați să vă imaginați cum va arăta o instituție condusă de astfel de oameni, cu astfel de metode de lucru.

Prin postările mele am încercat să îmi prezint sistemul de valori și filosofia de viață. Nu vreau să distrug instituții, vreau să prezint ideile mele despre cum putem face lucrurile să meargă mai bine. Dragi detractori, nu am scris și nu voi scrie anonime, deoarece nu cred în acest mijloc de comunicare. Ce dovadă de caracter este să încerci să distrugi imaginea unor oameni prin elucubrații veninoase născute din minți bolnave, aruncate sub protecția anonimatului.

Reforma în educație este considerată de toți actorii implicați o prioritate națională. Suntem chemați să fim parte a unui sistem construit pe valoare și stabilitate și ținut departe de politizare, oportunism sau schimbări conjuncturale. Prin exemplul personal trebuie să imprimăm celor din jurul nostru o anumită conduită, un limbaj verbal și nonverbal demn de un profesor.

Până la următoarea postare, când sper să scriu despre valoare, voi merge la vot și voi alege valoarea și respectul. Îmi voi lua cu mine cartea de identitate și mai multe pixuri, pentru a nu rămâne fără pastă în mijlocul votării. Îi invit pe cei care gândesc la fel, să procedeze ca mine.