Vrei să fii respectat?

Am ales pentru acest site trei cuvinte cheie, respect, valoare, transparență, care sunt convins că reprezintă baza unei dezvoltări academice sănătoase.

Nu mă hazardez să propun soluții pentru învățământul universitar românesc, mă mulțumesc cu o mică analiză de caz. Având în vedere că se apropie mai multe campanii electorale și alegeri, inclusiv în universitatea mea, astăzi voi explica de ce am pus pe primul loc în programul meu respectul.

În orice manual despre leadership se vorbește pe larg despre respect: un șef care nu este respectat de oameni nu este un lider; un șef care nu respectă oamenii nu este un lider.

Personal, mi-am desfășurat activitatea de până acum, plecând de la ideea că respectul se câștigă, nu se impune și nici nu se obține gratis.

Cum se obține respectul? Pare simplu: trebuie să respecți și să conduci prin exemplul personal. Dacă dorești respectul celorlalți, trebuie să respecți nu numai oamenii, dar să respecți și valorile și legile. Albert Camus spunea că „Nimic nu este mai detestabil decât respectul bazat pe teamă.” De fapt, teama nu este o altă formă de respect, este teamă și atât. Un șef care știe să își impună punctul de vedere doar prin expresii de genul: ”Nu mă interesează ce vreți voi, eu am semnătura finală!”, ”Dacă nu îți convine, poți să pleci!”, ”Dacă nu faci cum spun eu te dau afară!” nu este și nu va fi niciodată un lider. Un lider adevărat respectă oamenii și punctele lor de vedere, explică ce, cum și de ce trebuie făcut. Iar dacă ideile sale nu sunt acceptate de majoritate, știe să renunțe la ele sau să le îmbunătățească, pentru a deveni dezirabile.

Respectarea valorilor este un alt punct important în viziunea mea despre conducerea unei organizații. Este extrem de frustrant pentru oameni să vadă că într-o organizație avansează în primul rând oportuniștii fără coloană vertebrală. Într-o organizație disfuncțională sunt promovați cei care nu au idei, dar execută cu zel tot ce li se cere. Din păcate pentru ei, uneori sunt puși să facă și lucruri care contravin legilor și atunci devin vulnerabili, iar dacă vine momentul în care trebuie să dea socoteală, șeful se va spăla pe mâini afirmând: ”nu eu i-am pus să facă ilegalități, au făcut singuri, ei să răspundă”! Mai ales atunci când, în mod public, declamă găunos că nici ”usturoi nu a mâncat” și deci nici gura nu poate să îi miroasă! Iar experiența ultimilor ani arată că mai devreme sau mai târziu vine și momentul bilanțului.

Cred cu tărie că realizarea unui sistem corect de evaluare, care să țină cont în primul rând de muncă și plusvaloare și nu de oportunități care să avantajeze doar câteva persoane (aflate bineînțeles la conducere) trebuie să fie un prim pas în construirea unei organizații funcționale. Un lider nu trebuie să demonstreze pe bază de clasamente că este cel mai bun din organizație. El trebuie perceput de ceilalți ca fiind cel mai bun în funcția pe care o ocupă.

Cum se câștigă respectul? Conducându-i pe ceilalți prin exemplul personal. Aceasta este prima lege a leadershipului și presupune să demonstrezi mai întâi că știi să faci, iar când le ceri celorlalți să facă ești alături de ei, faci împreună cu ei și le explici cum să facă atunci când este necesar. Un lider este nu o persoană care zice că face, este o persoană despre care ceilalți știu că știe să facă.

In concluzie, sunt adeptul unui sistem bazat pe respectarea oamenilor, a valorilor și a legilor.

Veți fi asaltați în următoarea perioadă cu o grămadă de candidaturi, de platforme electorale și de promisiuni. Este dreptul vostru să alegeți, dar gândiți-vă mai întâi: A făcut omul acesta ceva concret până acum? Oare știe să facă ce zice că va face? Oare vrea să facă ce zice că va face? Poate să respecte oamenii, dacă nu a făcut-o niciodată până acum? Are profil de lider sau de șef?

Aveți dreptul să alegeți. Nu vă lăsați păcăliți de vorbe mieroase și promisiuni deșarte. Dacă un candidat nu vă reprezintă, nimeni nu are dreptul să vă impună să îl votați!